dissabte, 26 de desembre del 2009

Revistes educatives

En una sessió de seminari en Jorge ens va deixar uns quinze minuts aproximadament per anar ala biblioteca de la facultat i buscar una revista educativa.
Jo vaig trobar una revista anomenada “padres y colegios”à”Mochilas 4kg más que hace quince años”
Aquesta és una revista adreçada als pares on hi troben tot de solucions per a la etapa escolar dels seus fills, també poden plantjar dubtes i són resolts.

Visita a un espai educatiu

En Carles i jo per acabar la setmana d’activitats extraordinàries vam decidir anar a veure el museu de Badalona i tota la seva oferta educativa.
Ens vam facilitar uns butlletins on hi estaven exposades totes les visites guiades al museu durant tot l’any.
També cal dir que a part del museu també estava la possibilitat d’assistir a la visita de la fàbrica més famosa de Badalona de l’Anís del Mono i veure com era la seva elaboració.
Nosaltres vam veure una exposició referida a la Guerra Civil Espanyola mentre vèiem a diferents nens d’una escola veure l’exposició amb un guia.

Visita a un centre escolar

A la visita d’un centre escolar jo vaig decidir anar a l’escola Pere Vergés de Badalona.
Només entrar l’escola disposava d’un immens jardí i diferents espai on els nens hi podien jugar i explorar.
A la rebuda vam veure el director que ens va reunir al seu despatx i ens va fer cinc cèntims de tota la història de la escola i tot el seu projecte educatiu.
Una cosa que em va impressionar molt va ser el pes dels càrrecs que tenen a l’escola. Hi ha gairebé càrrecs per casi tot des de els típics delegats, passant per el consell escolar fins arribar a jardineria.
Per la elecció dels delegats cada nen que es presenta candidat ha de formular el seu míting per a la captació de vots. Llavors un dia es fa una presentació de cadascun dels candidats i s’escull el delegat que defensarà els interessos de la classe.
També cal destacar que tots els nens portàvem bata durant tota l’estona a l’escola i també cal destacar el paper del menjador en l’escola. Per a ells la hora del dinar era molt important, per això tothom que anés a aquell centre estava obligat a quedar-se a dinar cada dia ja que es creu que durant la hora de dinar es forma encara més el grup més cohesionat. Els professors aprofiten la hora del dinar per a parlar amb els seus alumnes i també a vegades dinen amb ells i així la figura del mestres és molt més propera a l’alumne en qüestió.

Visita a un centre socioeducatiu:“Casal Sant Roc”

Una de les activitats d’aquesta setmana extraordinària era la visita a diferents centres socioeducatius.
Jo vaig assistir a la visita del Casal Sant Roc a un barri de Badalona.
La visita va començar en una breu explicació de la història de la formació del barri i més conceptes en general.
Després vam poder anar a la Fundació Ateneu Sant Roc on era un espai habilitat per tota la gent de la zona on podia trobar recursos, informació i formació per a tirar endavant a la vida.
Hi feien cursets per a mares molt joves on se’ls hi ensenyava les coses bàsiques per a criar un fill entre d’altres.
L’Ateneu també per la tarda al igual que el Rialles explicat anteriorment també era un centre obert de dia on els nens després del dia d’escola anaven per la tarda allà.
La visita va ser molt interessant ja que vam poder veure amb els nostres propis ulls com estava format aquell espai i com s’organitzava.
Un anècdota de la visita va ser quan vaig veure la ludoteca dels petits ja que mai havia vist un ludoteca igual. Era com tot nen s’hagués pogut imaginar la seva pròpia zona de jocs: molt gran amb detalls molt acurats, va ser molt maco veure tot i sentir que els nens allà s’hi trobaran agust i podran gaudir.

Jornada de pràctiques

La jornada de pràctiques va consistir en viure amb petit grup de 1 o 2 persones com bé diu el títol una jornada de pràctiques de un alumne de 3r de Magisteri, en el nostre cas d’Educació Física.
Aquest va ser en Jordi Morera el qual estava cursant les pràctiques a l’Escola Pia de Mataró.
La jornada va ser poc intensa, quan vam arribar jo i la meva companya Sandra Cañete ens vam reunir amb en Jordi i aquest ens va ensenyar molt per sobre com estava dotada l’escola, les classes que hi havia... entre d’altres.
Després d’aquesta mini visita per l’escola vam presenciar una classe d’Educació Física on la meva impressió no va ser gaire bona ja que era molt pausada i no hi havia continuïtat en les activitats, sinó que els nens estaven parats força estona.
Per acabar vam veure una classe de relaxació a alumnes de 2n de Primària. La classe va consistir en la posada en marxa d’un disc de música relacionada amb el mar on els nens mitjançant les indicacions dels professors havien d’anar imaginant-se el mar i tranquil·litzant-se.

Conferència Eulàlia Bosch: “Fer de mestre”

Així va ser com van començar la setmana d’activitats extraordinàries amb un conferència de l’Eulàlia Bosch, titulada “Fer de mestre”.
De la conferència vaig prendre una sèrie d’anotacions:
-Pot ser més d’una conferència.
-Hauria de ser una secció més de la Universitat.
-Els nens que creixenà Estan canviant constantment. Estan davant nostre per créixer i nosaltres formem el seu creixement.
-Estrangeriaà Els nens que acaben d’arribar al món (escola). Ajudar-los a trobar el seu lloc en l’entorn que han nascut.
-Aprendre a viure a la teva ciutat és aprendre a viure a totes les ciutats del món. Si no anheles a la ciutat no neixes, no arrelaràs en cap altre. Hem de conèixer la ciutat lo suficient per tal d’alimentar la curiositat inesgotable dels nens.
-Que algú t’acompanyi a descobrir el nou món (escola).
-L’aliment del nostre coneixement està a fora.
-Els nens són curiosos per necessitat.
-No tenim dret a no alimentar.
-És amb les arts on nosaltres satisfarem la nostra curiositat.
-Per ser docent cal ser savi. Cal dedicar-se amb passió a l’estudi.

La improvisació

En Jorge ens va proposar una activitat diferent a les altres. Vam dividir la classe en dos grups, cada grup avaluava al altre. L’activitat consistia en la formació d’una mena d’història inventada entre tots els membres del grup sense haver fet una preparació prèvia sinó que havíem de fer servir la nostra imaginació i improvisació per dur a terme la història.
Les històries obtingudes van ser curioses ja que algunes començaven en un tema i acabaven en un altre totalment diferent.
Personalment em va agradar l’activitat, va ser entretinguda i alhora interessant.

Cibernàrium

Aquí us deixo un enllaç sobre la visita de l'espai gratuït Cibernàrium.

El dilluns dia 16 de novembre vam anar al parc tecnologic barcelona nord o millor dit cibernàrium. En aquest vam rebre una conferència per part de Jose Manuel Pérez Tornero i Santiago Tejedor on ens parlava sobre la web 2.0 i l’educació. En aquesta ens van fer una mena de qüestionari per saber com anàvem sobre webs, el resultat d’aquest va ser que ningú de la sala d’actes va passar el test a part d’en Jorge. Aquesta informació ja ens va començar a desvetllar el perquè de la conferència entre d’altres.
Un dels conceptes clau de la conferència va ser la constant evolució de les noves tecnologies i la seva ràpida expansió per tot el món mitjançant un vídeo amb dades algunes veritablement impactants.
L’únic inconvenient que va sorgir a la conferència va se sobre el perill del web 2.0 ja que la informació que rebem avui pot quedar inservible al cap de molt poc temps.
També un altre dels perills va ser les webs socials ja que tu exposes tot lo que vols de la teva vida però pots arribar el punt tràgic que aquesta web et privi de la teva pròpia intimitat.
Jo crec que les noves tecnologies no són només per a oci sinó que com a la conferència bé van dir hi ha moltes altres que ens poden ajudar a nosaltres, futurs mestres a impartir les classes amb una altre metodologia i alhora igual d’educativa que les altres.

Web 2.0

Aquest és un vídeo sobre l'evolució i la importància de la comunicació en la nostra societat.

Seguídament ens van passar un qüestionari sobre l'utilització de les noves tecnologies.El resultat del qüestionari va ser que ningú de l'auditori menys en Jorge va arribar al 50%, ( jo vaig arribar 20%).

Exposicions territori I


El passat dimecres 25 de Novembre van començar les exposicions de territori.
Aquestes havien de durar sobre uns 6 minuts i un minut més màxim per anar finalitzant l'exposició.

Els temes exposats han estat:


Els Estats Units i els esports
El turisme a Catalunya
El poble de Tiana

El zoològic de Barcelona

Aquí deixo l'enllaç del Bloc d'en Roc el qual va fer el turisme a Catalunya perquè vegeu un exemple.




Recursos digitals

A la sessió de Gestió i Tic hem fet una pràctica compartida al google docs l'Esther, el Sergio, l'Edu i jo hem triat xtec radio, ja que ens ha semblat un tema molt interessant per a l'educació.

Aquí us deixo la web de que hem usat per a la realització del trebal i també o hi està tota la informació possible que un professor pot necessitar.

La nostra presentació que hem fet conjuntament des de el bloc d'en Carles:















VIDEOREPORTATGE SOBRE UN CENTRE OBERT DE DIA




Aquí us deixo el treball de seminari que vam fer en carles furest, la Eli Torras i jo.

He agafat l'entrada d'en Carles per a fer auqest entrada.


Aquest es un videoreportatge fet en un centre obert de dia anomenat riatlles situat a santa coloma de gramanet.
Aquest reportatge contesta una serie de preguntes (les quals estan en una entrada en aquest blog, en l'etiqueta de seminari.)

Muntatge


video


per culpa de diversos problemes tècnics, falta un tros de 5 minuts de vídeo el qual correspon al primer fragment de la entrevista; ja que te un format no compatible. Intentaré en un futur penjar-ho encara que sigui només àudio sense imatge.


disculpeu les molèsties.
És aquí on va sorgir tot:

Un dia a seminari va sorgir la idea del centre obert mentre debatíem un tema.
El Edu López va proposar fer una mena de recerca-treball sobre el centre de dia ja que en sabíem ben poca cosa.
Al cap d’unes setmanes la Elisabeth Torras, en Carles Furest i també el Edu López ens van passar unes enquestes abans de presentar-nos el dia següent el treball per tal de veure si lo que nosaltres crèiem que era un centre obert era lo correcte.
Va ser una activitat molt interessant ja que van fer un muntatge amb el movie maker i ens van presentar el centre amb un seguit de fotos i també una entrevista amb la subdirectora del centre.
Vàrem fer abans una pluja d’idees entre tots per tal de posar-nos d’acord en que volíem saber abans que anessin a fer l’entrevista.
- que pretén o quina es la seva Raó d'existir?- tipus de nens que rep?- necessitats dels nens?- característiques especials de l'educador i/o professionals dels centre?- recursos, infraestructures i/o necessitats del centre?- tipus de gestió, subvencions, ajuts...?- activitats que es fan al centre?- diferències entre centre de dia i centre d'acollida?- objectiu dels educadors?- experiències personals dels nens sense noms?- com arriben els nens al centre?

Reciatcions i debats IV

El passat dia 21 de desembre ha estat la última sessió de debats i reciatcions.

El tema del debat ha estat si s'hauria d'implantar el nou calendari escolar o no.
Aquest grup a diferència dels altres, ha usat les noves tecnologies i mitjançant unes diapositives ha anat argumentatnt la seva opinió respecte el tema.

També avui s'han fet les últimes recitacions, entre aquestes estava la meva, i on totes han estat molt interessants.

Aquí us deixo la meva recitació:

El temps viscut

Aquesta és la història d'un home que jo definiria com un cercador ... Un cercador és algú que cerca, no necessàriament algú que troba. Tampoc és algú que, necessàriament, sap què és el que està buscant. És simplement algú per a qui la seva vida és una recerca.

Un dia, el cercador va sentir que hauria d'anar a la ciutat de Kammer. Ell havia après a fer cas rigorós a aquestes sensacions que venien d'un lloc desconegut de si mateix, de manera que va deixar tot i va partir.

Després de dos dies de marxa pels polsegosos camins va veure de lluny la ciutat de Kammer. Una mica abans d'arribar al poble, un turó a la dreta del camí li va cridar molt l'atenció. Estava entapissada d'un verd meravellós i hi havia un munt d'arbres, ocells i flors belles. L'envoltava per complet una espècie de tanca de fusta lustrada ... Una portella de bronze el convidava a entrar.

De sobte va sentir que oblidava el poble i va sucumbir davant la temptació de descansar per un moment en aquell lloc. El buscador va traspassar el portal i va caminar lentament entre les pedres blanques que estaven distribuïdes com a l'atzar, entre els arbres. Va deixar que els seus ulls es posaran com papallones en cada detall d'aquest paradís multicolor. Els seus ulls eren els d'un cercador, i potser per això va descobrir sobre una de les pedres, aquella inscripció: "Aquí jeu Abdul Tareg. Va viure 8 anys, 6 mesos, 2 setmanes i 3 dies."

Es va sobresaltar una mica al adonar-se que aquesta pedra no era simplement una pedra, era una làpida. Va sentir pena al pensar que un nen de tan curta edat estava enterrat en aquell lloc. Mirant al seu voltant l'home es va adonar que la pedra del costat també tenia una inscripció. Es va acostar a llegir-la, deia: "Aquí jeu Yamir Kalib. Va viure 5 anys, 8 mesos i 3 setmanes."

El cercador es va sentir terriblement abatut. Aquest bell lloc era un cementiri i cada pedra, una tomba. Una per una va llegir les làpides. Totes tenien inscripcions similars: un nom i el temps de vida exacte del mort. Però el que més ho va connectar amb l'espant va ser comprovar que el que més temps havia viscut sobrepassava tot just els 11 anys.

Embargat per un dolor terrible es va asseure i es va posar a plorar. El cuidador del cementiri, que passava per aquí, es va acostar. El va mirar plorar per una estona en silenci i després li va preguntar si plorava per algun familiar. "No, cap familiar" va dir el cercador. Què passa amb aquest poble? ¿Quina cosa terrible hi ha en aquesta ciutat? Per què tants nens morts enterrats en aquest lloc ...? Quina és la horrible maledicció que pesa sobre aquesta gent que els ha obligat a construir un cementiri de nens ...?"

L'ancià va respondre: "Pot vostè asserenar. No hi ha tal maledicció. El que passa és que aquí tenim una vella costum. Li explicaré ... Quan un jove compleix quinze anys els seus pares li regalen una llibreta com aquesta que tinc aquí penjant del coll . I és tradició entre nosaltres que a partir d'aquest moment, cada vegada que un gaudeix intensament d'alguna cosa, obri la llibreta i anoti en ella, a l'esquerra, que va ser el gaudit ia la dreta, quant temps dura la joia. "Va conèixer la seva nòvia, i es va enamorar d'ella. Quant de temps dur aquesta passió enorme i el plaer de conèixer-la? ¿Una setmana ..? ¿Dos.? ¿Tres setmanes i mitja ...? I després, l'emoció del primer petó, la festa de noces, quant va durar l'alegria del matrimoni? ¿Dos dies ...? ¿Una setmana ..? I el casament dels seus amics ...? I el viatge més desitjat ... I la trobada amb qui torna d'un país llunyà ..? Quant de temps dur el gaudir d'aquestes sensacions ...? ¿Hores ..? ¿Dies ...? Així, anem anotant a la llibreta cada moment que gaudim. Quan algú mor és la nostra costum obrir la seva llibreta i sumar el temps anotat, per escriure sobre la seva tomba, perquè és, amic caminant, l'únic i veritable temps viscut. "

Viu intensament, i sanament, el present

Exposicions de territori IV

El passat dia 16 de desembre ha esta la última sessió d'exposicions sobr el territori.

El temes exposats han estat:

-Diferents camins per un mateix destí.

-La gent de Ca'n Clos.

-L'esport al territori.

Per finalitzar la classe hem hagut d'entregar totes les avalucions de cada grup on nosaltre hem "ajudat" als professors a fer l'avalució o els hem intentat orientar evaluant als nostres companys.

Sessió de debats i recitacions III

Com a les altres entrades la varietat de les recitacions no m'ha pogut fer decantar-me cap a algina en concret ja que totes han estat per mí molt ben escollides i recitades.


Respecte a la sessió de debats, els temes debatuts han estat:

1- l'uniforme a les aules sí o no

2- l'ordinador a l'aula sí o no

El tema de l'uniforma ha estat molt interessant alhora que curiós ja que tots els components dell grup que defensava el sí dels uniformes anaven tots amb camisa i corbata i altres amb roba de carrer, cadascú amb el seu estil.
I respecte a l'altre debat jo crec que ha estat molt ben exposat i argumentat, jo mateix era membre d'un d'aquests grups, co ncretament del que estava en contra.

Exposicions de territori II


El dia 2 de desembre va tenir lloc la segona sessió d'exposicions de territori. Els temes que han exposat són els següents:

-Organització d'activitats per als infants en els pobles petits -
Nadia Ambroj i Laia Castellà

-Festes i tradicions d'hivern a Catalunya -
Laura Hedo i Anna Merino

-L'adopció internacional
- Laura Sánchez i Mireia Vázquez


Aquí us penjo el power del grup de la Eli i la Sandra ja que com bé sabeu jo sóc de Badalona i m'ha resultat molt curiosa i també m'he sentit identificat en el tema.





Sessió de recitació i debats II

El passat 30 de Novembre va tenir lloc la segona sessió de recitacions i debats.
Aquesta va estar destacada per diversos poemes, històries, contes molt interessants. Alguns eren més complicats de recitar que altres però per la meva opinió tots van ser molt interessants alhora que originals.

Sobre la sessió de debats, ens van presentar dos temes molt interessants:

1-La relgió a les escoles sí o no

2-Els nens de diferents edats han de compartir una mateixa aula sí o no


Aquests temes han estat molt interessants ja que la religió per exemple és un tema clau que està molt qüestionat actualment i gràcies això he pogut veure les diferents opinions respecte aquest tema i crear la meva pròpia opinió sobre aquest.

dijous, 10 de desembre del 2009

Sessió de recitació i debats I

A COED han començat les jornades de recitació debats i recitacions.
Les recitacions cadascuna ha sigut interessant pel seu àmbit. Hi havia alguna que tractaven sobre el pà amb tomaquet passant per contes de pobles perduts pel món entre d'altres.
Pel que fa als debats els temes que han tractat han sigut si s'hauria d'incloure o no els nens amb alguna discapacitat a les aules i si l'educació hauria de ser obligatòria en comptes dels 16 fins als 18.

Personalment crec que els temes han estat molt interessants i també crec que un punt a favor ha sigut també la manera d'exposar-lo, ja que l'han sapigut argumentar bé fent preguntes per part dels investigadors, un to de veu molt variant sense aborrir al públic...

Anunci Oh brother

Des de l'assignatura de COED ens van manar fer la comparació de l'anunci de galeries i aquest el del cotxe Seat Altea XL.
Tant en aquest anunci com en l'altre la música a l'inici de de l'anunci és més pausada, més lenta i a mesura que va avançant l'acció, sobretot quan troben la solució (cotxe) tant el ritme com el volum augmenten considerablement.També com en el cas de la música la llum té un paper molt important perquè sembla que no hi tingui molta rellevància però als ulls del consumidor entra abans un cosa amb colors molt vistosos i elèctrics que no una de grisos i apagats.
Aquesta tipologia d'anuncis és d'aquells que has d'estar atent fins al final (descobreixen la solució, el cotxe) per tal de saber de que va aquest.
El missatge que vol transmetre aquest es que totes les famílies creixen, i això comporta per exemple tenir un cotxe més gran.


Exposició sobre el territori: sessió III

En Carles Furest, Sergio Rella i jo hem fet l'exposició sobre el territori de la Vall d'Aran.
Personalment crec que l'elecció del tema ha sigut molt ben acertada ja que moltes coses que conexia d'aquesta regió s'han encongit de manera significativa davant de tot el suc que he pogut extreure d'aquesta presentació ja que he descobert moltes més que no en sabia de la seva existència.



Com parlar bé en públic

Des de l'assignatura de COED ens van donar la tasca de llegir aquest llibre. Fent una pinzellada per sobre d'aquest, és com una mena de guia que ens ajuda sobre tot el tema de parlar en públic com bé diu el títol i afegeix tècniques entre d'altres per a assolir bones presentacions.
La Imma ens va manar fer un resum d'aquest.
Personalment jo penso que és un llibre molt interessant ja que un tema clau com poden ser els nervis a l'hora d'exposar per exemple, hi ha diverses tècinques per controlar aquests.

dimarts, 8 de desembre del 2009

Debat universitari

A COED la Imma ens va proposar la realització per mitjà de grups petits de diferents debats d'actualitat educativa (religió a les escoles, noves tecnologies a l'aula... entre d'altres.)
Per saber-ne una mica més sobre el tema ens va passar un vídeo d'una lliga universitària de debats i tot seguit ens va explicar les pautes de l'activitat.

Ens va facilitar un manual de participació de la lliga de debats universitaris per si teniem alguna qüestió sobre el debat que ens pogués ajudar.

El debat pot ser una activitat molt interessant alhora que es tracten diversos temes clau d'actualitat educativa molt interessants per a debatir a classe

Comunicació digital

Per mitjà d'aquest vídeo l'Imma ens va fer veure que importants són els elements com la velocitat, el ritme, la llum , la música, la posició de la càmera... entre d'altres.



Seguídament després del video vàrem veure una conferència molt interessant de Guillermo Orozco en "Comunicación audiovisual" la qual ens va fer arribar a comprendre la responsabilitat tant dels professors com dels pares alhora de mediar ja que sino només els hi queda lo que els interessa als mitjans han volgut transmetre.

Aquí teniu la conferència de Guillermo Orozco:


Procés de composició escrita

Esquema sobre el model teòric de Linda Flower i John R. Hayes del 1981





He penjat aquest quadre que he trobat en el bloc d'en Joan Amat ja que m'ha semblat molt intereessant i esquemàtic.

Propietats textuals

L'Imma, ens ha explicat les propietats del text, aquestes poden ser tant descriptives com prescriptives.


Descriptives, (a-coherència, b-cohesió i c-adequació): analitzen i expliquen el funcionament d'algun aspecte lingüístic.

a)coherència: selecciona la informació rellevant de la que no ho és.


b) cohesió:
connectors, pronoms, sinònims, entre d'altres.


c)adequació:
si el text està adequat a la mateixa situació comunicativa.


Prescriptives,(a-correció i b-variació): determinen les normes d'ús.


a)correcció
: reflecteix a la norma explícita d'ús.


b) variació
: qualitat dels trets estilístics i expressius d'un discurs.

Cançons

L'Imma ens va posa diferents de diferents registres cadascuna on havíem de dir que ens tranmetien aquestes cançons.

Aquestes cançons són:

Gripau blau

[Wiskyns] Lila

Pedro Navaja

Com un puny

Nit de Sant Joan (Jaume Sisa)

Raimon


Després d'haver-les escoltat totes vàrem posar en comú tot el grup les sensacions que ens havien transmés cadascuna.

El resultat d'aquest va ser sorprenent ja que a un grup de persones els hi transmetien unes coses que altres no es sentien identidicats, cosa que va fer que ens adonéssim que per a cadascú la lletra d'aquelles cançons li transmetien coses diferents.

La descripció

Dossier sobre la descripció:


Definició: mode d'organització del discurs que pretèn representar lingüísticament persones, animals, entre d'altres.

Tipus de descripcio:

-Objectiva
-Subjectiva


Objectiva:actitud de l'autor imparcial davant de l'objecte descrit, només es limita a descriure l'objecte tal com és.

Subjectiva: l'autor reflecteix en la descripció lo que li transmet personalment l'objecte descrit.


Estructura dels textos descriptius:

- tema: presentació de l'objecte.
- Caracterització: qualitats, propietats, i parts de l'objecte de la descripció.
- Relació amb el món exterior: associacions que es poden activar amb altres móns.

Procés:

-explorar la situació:seleccionar les paraules precises per a poder imaginar-nos l'objecte.

-
esquema estructural: ordenar les informacions que hem obtingut.

-
redacció del text: redacció del text descriptiu.

Habilitats lingüístiques: Ser bons comunicadors


Les quatre habilitats que una persona ha de dominar per poder comunicar-se amb eficàcia en totes les situacions possibles:

-
Llegir
-Parlar
-Escoltar
-Escriure

Llegir:

-construir el significat del text.


- aconseguir un objectiu.


- Qui llegeix ha de fer-se seu el text i ha d’adaptar-se al text transformant els seus coneixements previs en funció del que li aporta el text.


- qui llegeix formula una hipòtesi sobre el text que llegirà i també del que passarà.



Escriure
:


-Procés pel qual es produeix un text significatiu.

Parlar:

-Procés mitjançant el qual es transmet el propi pensament mitjançant el llenguatge correcte i de forma correcta.


Escoltar:

-Comprendre un missatge a partir d’engegar un procés cognitiu d’interpretació d’un missatge pronunciat oralment.



A més a més:

-Ser actiu i participatiu.

-respectar a l'emissor i les seves idees
.

- Ser objectiu.



La competència comunicativa

Utilitzar i/ o aprendre una llengua requereix conèixer el codi corresponent i utilitzar unes habilitats que nes ajuden a saber com usar-lo en diferents ocasions.

Des que naixem ja comencem a aprendre la gramàtica i tots els seus registres i sabem quan hem d'actuar en una situació comunicativa determinada.

Segons Loayza aquesta competècia és integral ja que inclou actituds, valors i motivacions. L’adquisició d’aquesta ha d’esdevindre d'una e experiència social, a unes necessitats i a una acció.

Segons Gumperz i Hymes la competència comunicativa compren totes les normes que anem assolint durant el nostre procés de socialització.

La competència comunicativa es manifesta tant en els sistemes primaris (comunicació quotidiana) com en els secundaris(esferes de més elaboració cultural).

Segons Gumperz i Hymes: la competència comunicativa és el terme general per definir la capacitat comunicativa d’una persona, és a dir el coneixement de la llengua i l’habilitat per utilitzar-la.


Components de la competència comunicativa:

-Competència lingüística/ gramatical:
domini del codi lingüístic.

-Competència sociolingüística:
situació comunicativa.

-Competència discursiva:
produir i interpretar diferents tipus de discursos i també interpretar i produir textos coherents i cohesionats.

-Competència estratègica:
utilitzar estratègies de comunicació tant verbal com no-verbal per millorar l’efectivitat de la comunicació.

El llenguatge i les llengües


A COED ens han proposat la lectura del capítol "El lenguage y las lenguas" del llibre de Tuson Lingüísitica (1984).

Tuson afirma que la llengua és més que un mitjà de comunicació.

Cada senyal que emitim o fem en el nostre llenguatge tenen una funció comunicativa ja que el llenguatge humà està constituït pe senyals i combinacions d'aquestes, sense aquestes no podríem parlar de l'existència de llenguatge.


-El llenguatge i l’organització de l’entorn: el llenguatge és l’eina que ens permet reduir i ordenar les percepcions de l’entorn.

-El llenguatge i el pensament:
element bàsic en la construcció del pensament i permet el discurs abstracte a diferents nivells.

-El llenguatge i la memòria:
suport indispensable de la memòria, ens permet transmetre coneixements i no començar de zero cada cop.

-El llenguatge i l’autoexpressió:
ens permet l’autoexpressió o més ben dit ,diàleg amb nosaltres mateixos i també la reflexió sobre la nostra pròpia experiència.

-El mitjà més extens:
podem passar les imatges a paraules però el mateix a l’inversa provocaria una pèrdua de significat.


Els bon comunicadors



A la sessió de petit grup de COED hem debatit entre tots què hauria de tenir una persona per ser un bon comunicador.

Hem fet una pluja d'idees de conceptes que hauria de tenir i també relacionant-los amb alguna persona que creièsim que fos un bon comunicador.

Vegeu la imatge.

El fet comunicatiu

A classe de COED hem treballat el fet comunicatiu amb 7 fragments en petits grups.

Cada petit grup es responsabilitzava d'un da'aquests fragments i es dedicava a llegir-lo i seguídament a exposar-lo davant de la classe.

Aquí estan els fragments exposats a classe:

-el capítol Escoltar i Sentir i el capítol Fer silenci del llibre de Francesc Torralba L'art de saber escoltar (2006).

-el capítol Aprendre i créixer del llibre d'Eulàlia Bosch Educació i vida quotidiana (2003).

-un fragment de El regal de la comunicació (2003) i el capítol Gramàtiques del silenci del llibre La festa dels sentits (2009), ambdós de Sebastià Serrano.

-el capítol Una imatge val més que mil paraules del llibre de Jesús Tuson Una imatge no val més que mil paraules (2001).

diumenge, 22 de novembre del 2009

Treball sobre els drets dels infants


Aquí enllacem el nostre vídeo posat a classe sobre els drets dels infants

Laboratori ComSoc

Laboratori ComSoc



Després d'haver vist la presentació:

- Fés el formulari sobre la presentació i així podrem saber si has entés què voliem explicar.

- Consulta les respostes per comparar-les amb les dels altres companys de classe!

dilluns, 2 de novembre del 2009

L'Eduwiki

L'EDUWIKI és un portal educatiu amb format d'enciclopèdia lliure creat per els alumnes i professors de les escoles catalanes.
Aquest va néixer quan els mestres s'adonaren de la complexitat de la informació que trobaven els infants a internet.
El poden actualitzar mestres, alumnes, professors... entre d'altres com també passa a Vikipèdia
L'objectiu d'aquests pàgina és que els alumnes entre sis i setze anys puguin trobar tota la informació necessària per aquestes edats sense la complexitat de la resta de les webs.
A Gestió i Tic vam fer una pràctica on vam simular els mateixo alumnes intentan col·laborar en l'ampoliació de la web afegint una definició adient per a l'edat compresa a la que adreçada aquesta web.



Gràcies a les noves tecnologies podem crear documents amb veu i imatge creat per nosaltres mateixos.
Per a la realització d'aquest vídeo hem utilitzat els programes GIMP (editar imatges), AUDACITY (enregistrar i editar veu) i el MOVIE MAKER (muntatges amb audio, imatges i vídeo).

Amb la combinació de tots aquests programes hem creat unmuntatge de imatge, so i veu.

dimecres, 28 d’octubre del 2009

Qui ets tu?

"Un universitari amb classe"



Durant l'inici del curs l'Imma ens va fer un petit avenç sobre una descripció que havíem de fer d'un company. En aquell moment vaig pensar que havia de trobar algú per a descriure lo abans possible. La selecció no va ser fàcil ja que portava relativament poc amb els meus nous companys i no sabia de qui fer-ho.

Finalment em vaig decidir per en Joan Amat com es pot observar.

En Joan, des de el primer dia que el vaig veure, vaig poder observar en els seus ulls quina mena de persona era, una persona responsable amb els estudis, molt educat i sempre ben vestit.

"Un universitari amb classe" va sorgir un dia en una sessió fotogràfica que li vaig realitzar a classe on allà vaig poder adonarme'n del títol. En aquelles fotos se'l podia veure tal com es, unes fotos comentant la jugada amb altres companys a classe sobre algun treball, preparant els apunts per a la pròxima classe,apuntant de tot i més a l'agenda per tal que no se li escapés res... entre d'altres.

En resum pel que he pogut conèixer de moment a la facultat en Joan m'inspira confiança, responsabilitat, esforç, dedicació i més adjectius de un bon universitari.

I sense oblidar la segona part del títol: " classe" on també em va causar molt d'interès ja que sempre va molt modat i perfumat, lo que veritablement se'n diu classe.

Treball col·laboratiu amb documents de google



A l'assignatura de Gestió i Tic ens han fet fer un treball aplicant les noves tecnologies on amb aquestes podríem treballar en grup i individual sense haver de queda amb les persones per tal de fer aquest. Aquesta eina es el -GOOGLE DOCS- .Per tal de poder fer aquest treball hem anat seguint una guia localitzada al bloc de l'assignatura.

Per tal de du a terme la pràctica hem creat un document on hem discutit un possible índex sobre els ordinadors a l'aula on aquest a estat realitzat per tots els comnponents del grup, cadascú des de el seu ordinador i seguidament s'ha realitzat una presentació de PowerPoint amb il·lustracions i un vídeo. A part aquest document també disposava d'una mena de xat dintre del mateix programa per tal d'anar poder fent el treball sense haver d'utilitzar per exemple el messenger per comunicar-nos.

Després vam realitzar un formulari amb la seva corresponent presentació formada pel mateix formulari i els resultats, on s'enregistraven totes les respostes, idees sobre aquella presentació.

Aquesta nova eina de treball m'ha solucionat molts problemes alhora d'elaborar certs treballs ja que ens estalvia la problemàtica dels horaris dels diferents integrants del grup alhora de quedar.

Els components d'aquest treball són: Josep Fosalba, Carles Furest, Jordi Mur, Joan Amat i Eduard López.

dimarts, 27 d’octubre del 2009

Los niños asturianos, los primeros en tener portátil en las aulas este curso

Ja es va comentar el debat de la nova llei d'educació la qual vol implantar als alumnes de cinquè fins a primer d' ESO ordinadors portàtils i impartir les classes amb aquest.
Per la meva opinió jo n'estic d'acord ja que hem de donar pas al futur amb els seu nous estudiants corresponents.
I vosaltres què en penseu?

dimecres, 14 d’octubre del 2009

Mapa Universitat

Des de l'assignatura de Gestió i Tic ens hem après a usar una eina molt útil com pot ser el Google Maps. Aquest és una eina molt útil a l'hora de buscar qualsevol indret del planeta ja que va per satèl·lit.

Mostra un mapa més gran

dimarts, 13 d’octubre del 2009

"Va de mestres" Carta als mestres que comencen de Jaume Cela Ollé i Juli Palou Sangr

El Jorge ens va fer llegir aquest llibre per seminari i la tasca d'aquest era que de tot el llibre, seleccionéssim un fragment d'un capítol i que seguidament féssim una breu reflexió.
Trobo que aquest llibre és molt interessant ja que ens mostra tots el problemes, experiències, situacions que pots trobar a qualsevol aula. He tingut diversos problemes alhora de triar un fragment ja que considero que molts fragments són molt bons però m’he decantat per aquest que prové del capítol anomenat “Acollir”.

L’escola, no ho oblidem, és la primera entrada al món. Surten de la privacitat de casa per anar a un lloc on necessiten aprendre a parlar de tot el que els envolta. A nosaltres ens toca acollir-los, ensenyar-los de quina manera fem front a la vida, i no perquè ens imitin, sinó perquè puguin buscar amb més criteri la seva manera de fer-ho. A nosaltres ens toca ensenyar les paraules i la manera d’usar-les. La nostra autoritat ens empeny a fer el regal més preciós que mai pots fer, que és la condició humana.

I t’has de deixar acollir per aquell que aculls. Deixar-te acollir significa, sobretot, permetre que la seva presència t’impregni. Vol dir també trobar-lo interessant i viure’l com a necessari per al teu creixement.”

Penso que introduir al món al nouvingut és l’essència que dona sentit a la nostra feina i que hem d’estar predisposats a acollir i a deixar-nos acollir pel nostre creixement personal. Dic creixement personal perquè alhora que els infants aprenen de nosaltres, nosaltres també aprenem d’ells, estem en un continu aprenentatge durant tota la nostra etapa com a mestre.

Al cap i a la fi, poder ajudar a algú que abans no existia a trobar el seu lloc és un dels fets més gratificants.

dimecres, 30 de setembre del 2009

El portal edu3.cat
Edu3.cat

dilluns, 21 de setembre del 2009

hola a tothom